Achtergrond & Opinie:
Verscholen in het Asser Bos ligt een parel van Assen: het Duurzaamheidscentrum. Dit jaar bestaat het Duurzaamheidscentrum tien jaar en dat was op vrijdag 19 september 2025 reden voor een feestje!
Het is een plek midden in het Asser bos en ook een plek waar duizenden kinderen, jongeren, gezinnen en bedrijven leerden, ontdekten en geïnspireerd raakten om duurzamer te leven.
Tekst & Foto’s: © Cees van der Boom
Tien jaar Duurzaamheidscentrum Assen – Panelgesprekken met Roelof Bos (Interzorg), Sonja van der Meer (Drents Landschap), Teun van de Keuken (auteur), Dialla Akop-van den Berg (Duurzaamheidscentrum), Michael Zeldenrust (Vaart Welzijn) en gespreksleider Esther Leystra ~ © Cees van der Boom
Het Asser bos is al eeuwenoud, maar kreeg met de komst van het Duurzaamheidscentrum een eigentijds hart. Wat van meet af aan al direct de aandacht trok, is het gebouw. Duurzaam ontworpen én gebouwd met grote ramen die licht en natuur naar binnenlaten en een groen dak, hergebruikte materialen en slimme energievoorzieningen.
Het werd gevierd met een feestelijke dag vol met verhalen, ontmoetingen en activiteiten. Het werd een dag met toespraken van wethouder Bert Jan ten Oever, commissaris van de Koning van de provincie Drenthe Jetta Klijnsma en nog meer. Het was een dag die liet zien dat duurzaamheid lééft!
Terugblik
In 2015 openden de deuren van het Duurzaamheidscentrum. In die tijd was duurzaamheid nog een relatief ‘vaag’ begrip. Het was de tijd dat afval scheiden al wel meer ‘normaal’ was; het was de tijd dat er zonnepanelen verschenen op de daken en het was een tijd dat er werd gepraat over klimaatverandering.
Een plek waar je het allemaal kon zien, kon ervaren en zelf kon uitproberen was er nog niet. Totdat het centrum haar deuren opende.
Het Duurzaamheidscentrum Assen groeide al snel uit tot een ontmoetingsplek. Scholen kwamen er met klassen om les te krijgen in natuur en milieu. Vrijwilligers namen bezoekers mee op ontdekkingstochten door het Asser bos.
Bedrijven vonden er inspiratie om groener te ondernemen.
Volgens informatie bezochten meer dan een half miljoen bezoekers het Duurzaamheidscentrum in de afgelopen tien jaar. Honderden scholen deden mee aan educatieprogramma’s en er zijn tientallen projecten opgestart met partners in de regio.
Altijd stond één gedachte centraal: Duurzaamheid maak je samen, stap voor stap en dichtbij huis.
Jubileum
Inmiddels bestaat het Duurzaamheidscentrum al tien jaar! Het jubileum werd gevierd op de plek waar het allemaal begon: in het hart van het Duurzaamheidscentrum. Nou ja, niet helemaal: het werd gevierd in Buitentheater Tivoli. Onderdeel van veel activiteiten van het Duurzaamheidscentrum.
Er waren veel bezoekers aanwezig om dit mee te vieren.
Toespraken / Interviews
Wereldverbeteraar Esther Leystra was de gespreksleider bij het feest van het Duurzaamheidscentrum ~ © Cees van der Boom
Wereldverbeteraar Esther Leystra was die dag gespreksleider. Zij interviewde als eerste wethouder Bert Jan ten Oever. Hij vertelde vol trots dat Assen écht de groenste stad van Nederland is én – opnieuw – dat Assen in de race én nu finalist is voor de ‘Green Leaf Award 2027!’


“Het Duurzaamheidscentrum laat zien dat duurzaamheid niet ingewikkeld hoeft te zijn.”
Daarna kwam Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in de provincie Assen aan het woord. Voor haar was een ‘loopbrug’ aangelegd, zodat zij op het podium kon staan maar op haar welbekende humoristische wijze zag ze daar toch maar van af.

Zij vertelde ook heel trots te zijn op het tienjarig jubileum van het centrum. Én op Assen en Drenthe: “Ik ben regelmatig in Den Haag en in het Westen maar als ik dan weer terug ben … Hier kan ik ademen!” Daarmee benadrukte zij het groene karakter van Assen en van Drenthe.
Ook benadrukte zij de sociale kant van duurzaamheid en hoe belangrijk het is dat iedereen méé kan doen. “Het gaat ook over hoe we met elkaar samenleven, hoe we elkaar meenemen en hoe we ervoor zorgen dat niemand wordt buitengesloten.”
Na afloop van haar speech vroeg ze om een groots applaus voor het groene van Assen en van Drenthe. Zij werd riant beloond.
Intermezzo
Sabrina en Henrike presenteerden een vermakelijk intermezzo over influencers en hoe je ook je gezicht kunt scrubben met koffiedik, azijn en meer. Dat je lipstick kunt gebruiken als rouge, oogschaduw en meer. Maar of dat daadwerkelijk goede ideeën zijn?


Teun van de Keuken
“Wat hier in Assen gebeurt, is precies wat we nodig hebben. Een plek waar mensen leren, discussiëren en zelf ontdekken hoe je duurzamer kunt leven. Een plek waar je duurzaamheid dichterbij de mensen brengt. Met plezier, met nieuwsgierigheid en met samen doen.”
In het tweegesprek met hem en Esther hekelde Teun de voedselindustrie. Hij vertelde dat hij op bezoek was bij een vleesproducent waar een ham door inspuitingen met eiwitten en water twee keer het volume krijgt dan normaal. “Dat verklaart ook waarom je altijd zoveel water in je pan terugvindt.”

Hij hekelde ook de producent van Appelsientje: “Inmiddels is er suikertaks ingevoerd. Om die belasting te voorkómen voegt de producent nu zuivel toe. Dan is die belasting niet meer van toepassing.” Na een kort moment van stilte: “Ik weet niet of jij zuivel toevoegt als je sinaasappels uitperst?”
Hij vertelde ook over eerlijke handel en hoe moeilijk het soms is om écht duurzame keuzes te maken in een wereld vol verleidingen en verborgen kosten.
“Nemen jullie wel eens één handje chips en leggen jullie dan de zak weg?” Tot hilariteit van de aanwezige bezoekers en tot grote verbazing van Teun staken veel bezoekers hun hand op dat ze dat daadwerkelijk doen. “Dat is dan echt heel bijzonder in Assen.”
Teun bezoekt veel evenementen en reist over het algemeen met de trein. Ondanks alle goede voornemens neemt hij dan bij stationsrestauraties een kop koffie ( dat moet gewoon ) en zwicht dan vaak voor de combideal: mét een gevulde koek. Dat dan weer wel …
Panelgesprek
Teun ging daarna in gesprek met Roelof Bos van Interzorg, met Sonja van der Meer van Drents Landschap, met Michael Zeldenrust van Vaart in Welzijn en met Dialla Akop-van den Berg van het Duurzaamheidscentrum.

Roelof vertelde onder meer over voedsel in de zorg en hoe dat enorm verbeterde. Proteïnes zijn vaak smakeloos, dat bewees hij onder meer door keurige amuzes op te maken die vervolgens bijna iedereen liet staan. Hij noemde dat geldverspilling en besloot daar actief stelling tegen te nemen én om verbeteringen toe te passen in de bereiding van voedsel. Binnenkort hoopt hij gezonde friet op de markt te brengen.
Dialla Akop-van den Berg: “Ons doel blijft hetzelfde. Mensen laten ervaren dat duurzaamheid dichtbij begint. In je eigen huis, je straat, je stad, En dat het leuk, leerzaam en waardevol is om daar samen aan te werken.”
De volgende tien jaar …
De ambities zijn en blijven om meer scholen te bereiken met lesprogramma’s, om digitale educatie uit te breiden en er staan nieuwe thema’s in de spotlights.
Zo beschikt het Duurzaamheidscentrum nu ook over een heuse en zelfgemaakte ‘ideeënmachine.’

Een trotse Roel Tichelaar van Garage TDI liet zien hoe een idee verder kan ‘rijpen’ als je dat vanuit meerdere invalshoeken bekijkt.
Roel T’s Top 1 Tips voor Duurzaam leven

Roel Tichelaar was de laatste die aan het woord kwam. Hij was de bedenker van ‘Roel T’s Top 1 Tips voor Duurzaam leven … maar eigenlijk gezonder leven:’
Tip 1 => Ga wonen in Assen. Want dat is de groenste stad van Nederland
Tip 2 => Blijf vooral wippen met tegels
Tip 3 => Je eigen leefstijl omgooien is goed, maar maak eerst de omgeving gezond. Anders is het wel heel moeilijk
Tip 4 => Eet geen bewerkt voedsel, want de voedselindustrie houd je voor de gek. Alleen nog witlof uit eigen tuin. En soms een gevulde koek (alleen bij een goede deal)
Tip 5 => Leer anderen al vroeg over gezond voedsel
Tip 6 => En leer goed koken, zodat gezond voedsel ook daadwerkelijk lekker is
Tip 7 => Ga met kinderen en anderen de natuur in. Buiten zijn en ontdekken is gezond
Tip 8 => Maak educatie leuk en gemakkelijk want Gelukkige mensen zijn mensen die ook gemakkelijker gezond leven
Tip 9 => Weinig geld = vaak slechtere leefstijl. Dus … gratis geld voor iedereen … En uiteindelijk wachten we ook gewoon tot de gezonde friet van Roelof op de markt komt …
Niets aan toe te voegen, toch?!

Ontspannen sfeer tijdens de aftrap







Feestprogramma
Het Duurzaamheidscentrum viert het jubileum met meerdere feestdagen.
Zie =>
Publicatie met meer foto’s =>
© Cees van der Boom