Streekomroep Midden-Drenthe,
Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo

Zorgen in de buurt na positief raadsadvies voor waterstoftankstation in Gasselternijveen

Artikel geschreven door:

Hek NAM terrein, foto: Bart Plaatje

De aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een waterstoftankstation en een klein zonnepark op de voormalige NAM-locatie, zorgt voor onrust in de buurt. De omgeving maakt zich vooral zorgen over de verkeersveiligheid.

De gemeenteraad van Aa en Hunze heeft vorige week een positief advies afgegeven over deze aanvraag. Tijdens de raadsvergadering uitten inwoners Hilco Ketelaar en Ali Edelenbosch hun bezwaren. Zij spraken onder meer over de veiligheidsafstanden bij mogelijke incidenten met rotorbladen of ijsvorming. Waar het college rekent met een afstand van 300 meter, stellen Ketelaar en Edelenbosch dat 500 meter noodzakelijk is. Ook wezen zij op een verwachte toename van verkeersbewegingen, mogelijke onveilige kruisingen met fietsroutes en risico op sluipverkeer via het Paterslaantje.

Verkeersdrukte als grootste zorg
Omwonenden van de Noordzijde, een straat die parallel loopt aan de Gasselternijveenschedreef, geven aan vooral bezorgd te zijn over de impact op het verkeer. In gesprekken met bewoners blijkt dat de meeste mensen in deze straat op de hoogte zijn van het plan én de petitie van Ketelaar en Edelenbosch hebben ondertekend. De verwachting is dat vrachtverkeer toeneemt op een weg waar ook veel fietsverkeer is, onder andere op de nabijgelegen Drentse Mondenweg.

Minder zorgen elders in de wijk
In andere delen van de buurt lijkt het besluit minder te leven. Bewoners aan het Paterslaantje, waar doorgaand vrachtverkeer niet is toegestaan, geven aan weinig te weten over de plannen. Zorgen zijn er in deze straat nauwelijks. Men hoopt vooral dat de rust van het buitengebied behouden blijft.

Aan het Vrijdomstreekje, net voorbij het Paterslaantje, geven enkele bewoners aan dat zij belangrijk te vinden dat duurzame projecten doorgang vinden. Ook zij verwachten weinig overlast van het toekomstige vrachtverkeer.

Vertrouwen in politiek onder druk
In het gebied rond de Noordzijde lijkt het besluit oude gevoelens los te maken. De strijd rond de eerder geplande windturbines wordt door meerdere bewoners aangehaald. Die periode liet bij sommigen een gevoel van machteloosheid achter. Hoewel de emoties oplaaien, overheerst ook het idee dat het besluit al in een vergevorderd stadium is. Voorlopig ligt de volgende stap bij de lokale politiek. In de wijk klinken geluiden dat het belangrijk is om scherp te blijven op verkeersveiligheid en draagvlak. Volgens enkele bewoners is het vertrouwen daarin nog niet vanzelfsprekend.

Enable Notifications OK No thanks