Achtergrond & Opinie:
Na een intensief debat met vier inwonende insprekers besloot een raadsmeerderheid van gemeente Assen akkoord te gaan met een verlenging van de opvang van duizend asielzoekers aan de Schepersmaat in Assen.
Tekst & Foto’s: © Cees van der Boom | Omroep MAAT





In 2016 besloot de toenmalige gemeenteraad van Assen akkoord te gaan met de opvang van asielzoekers in een asielzoekerscentrum (azc) aan de Schepersmaat in Assen. Dit voor de duur van tien jaar.
Het einde van die termijn nadert met rasse schreden. Om die reden werd een nieuw bestuursakkoord ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. In dit akkoord vroeg het college de raad om akkoord te gaan met een verlenging van de asielopvang; nu voor de duur van vijftien jaar.
De publieke tribune was overvol en het debat werd met volle aandacht gevolgd.



Voordat het debat inhoudelijk zou starten, maakte burgemeester Marco Out duidelijk wat de spelregels waren. Hij gaf onder meer aan de applaus niet was toegestaan.
Waar zijn de boa’s?
De eerste inwonende inspreker was Tjeerd Hiemstra: “Assen is voor de gek gehouden,” betoogde hij. “Zij zijn welkom” en even later gevolgd met “De binnenstad is na 5:00 uur niet meer voor de Assenaren.”

Hij had het er ook over dat het overal (in Assen) één grote bak ellende was en dat asielzoekers in het Asser bos hun behoeften doen. “Waar zijn de boa’s?” Hij refereerde aan boa’s “die in hun mooie pakkie” op het Koopmansplein staan en dat melden geen enkele zin heeft.
Deze opmerkingen resulteerden in interpellaties van Sandra Alberts (VVD) en van Jannie Drent (SP) die dit soort taalgebruik niet wenselijk vonden. Marco Out was resoluut. Hij ging eerst in op de interpellaties en riep daarna de inspreker op om zijn woorden zorgvuldiger te kiezen. Samenvattend was de conclusie van Tjeerd Hiemstra dat hij tégen het voorstel was.
Applaus resulteerde direct in een waarschuwing
Na zijn bijdrage volgde luid applaus van een deel van het publiek. Marco Out sprak ferm en resoluut uit dat dit niet was toegestaan en gaf een duidelijke waarschuwing. Een volgende bijval zou direct leiden tot de schorsing van het debat.
Afspraak is afspraak
Teun Kijf gaf aan “afspraak is afspraak.” Hij vroeg zich af: “De inwoners van Assen staan toch centraal?” Hij sprak zich duidelijk uit dat het huidige tienjarige contract nu stopt. Tot zijn grote verbazing zou de locatie nu vijftien jaar langer doorgaan? “Voor jullie staat de inwoner van Assen niet centraal” en “91% van de Assenaren wil geen azc.”

Het lijkt er op dat de eerste PVV-geluiden nu de Asser raadszaal binnentreden. Teun Kijf is fractiemedewerker van PVV Drenthe en campagneleider voor PVV Assen. Op woensdag 26 maart hield hij een bijeenkomst in buurthuis De Schulp en het thema tijdens die bijeenkomst was ‘verborgen overlast van asielzoekers’ (Bron: DvhN 21 maart 2025).
Laat zien dat u luistert
De heer Venema sprak zijn verontwaardiging uit over de maximale duur van tien jaar en dat er nu ‘doodleuk’ wordt nagedacht over een verlenging van maar liefst vijftien jaar. Hij benadrukte dat hij sprak als bezorgde inwoner en dat hij zich niet meer veilig voelt op straat. Zijn oproep: “Neem de bewoners serieus” en “Laat zien dat u luistert.”

Overlast van asielzoekers
Rob Felix toonde beelden van jongeren op een doordeweekse nacht die rond de klok van drie tegen elkaar te keer gaan. “Het gevoel van onveiligheid wordt niet serieus genomen. Mensen passen zich aan aan de onveiligheid en trekken zich terug. De binnenstad van Assen is al jaren een veiligheidsrisicogebied. Straatincidenten zijn onderdeel van het straatbeeld.”

Zijn uitspraken leidden tot vragen van Jerke Setz (ChristenUnie) en van Sandra Alberts (VVD). Jerke Setz vertelde dat hij vlak bij hem woont en vroeg hem of de geluiden niet horen bij het uitgaansgedruis. “Besef: u woont in het uitgaanscentrum en dat is onderdeel van de binnenstadnorm” en ook: “Overlast is relatief.”
Sandra Alberts: “Hoe weet u zo zeker dat de overlast komt van asielzoekers?” Hij kon daar geen bevestigend antwoord op geven omdat hij dat niet wist. “Veel meldingen blijven onderbelicht of worden niet gedaan.”
Reactie politie
Sanne Kraayeveld, Teamchef politie basisteam Noord-Drenthe stelde eerder in een brief dat de politie jaarlijks ongeveer 113 meldingen krijgt die direct verband houden met het azc en daarnaast ook enkele tientallen uit de rest van de stad die ook aan het azc te linken zijn. Een fractie van het aantal meldingen dat jaarlijks binnenkomt: ongeveer 16.000 per jaar.
In de conclusie van die brief stelt Sanne Kraayeveld: “Kort gezegd: er is op geen enkele wijze sprake van onevenredige belasting van de politie met betrekking tot het azc en de directe omgeving ervan.” “Kijkend naar de locaties binnen de gemeente Assen waarbij sprake is van relatief meer overlast of bijvoorbeeld winkeldiefstal zien wij dan ook geen opvallend verband met e bewoners van het azc.”
Raadsleden
Diverse raadslieden hadden maar liefst acht (!) amendementen ingediend. Dat zijn voorgestelde aanpassingen op dit voorgestelde bestuursakkoord.

Luc Rengers (Assen Centraal) was resoluut en concludeerde dat er een groot draagvlak is voor permanente opvang: “Ik ben trots op Assen.”

Jerke Setz (ChristenUnie) stelde dat je anderen moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Hij gaf aan dat hij het azc aan de Schepersmaat had bezocht. Dat leidde tot de conclusie dat het geen paleis is en dat wel de leefbaarheid geborgd moet worden.
Bert Homan (Lijst Homan) zat voor het eerst namens zijn eigen partij in de raadszaal, nadat hij afscheid nam van de VVD {zie artikel https://omroepmaat.nl/voormalig-asser-vvd-raadslid-bert-homan-straks-pvv-kandidaat/}. Hij leek mij wat onwennig op zijn nieuwe plek; toch liet hij zich gelden alsof hij zich moest bewijzen. Elke inbreng van een raadslid verleidde hem tot zijn eigen inbreng of commentaar.
Tijdens zijn eigen bijdrage ging het opnieuw over “afspraak is afspraak.” Hij benadrukte dan ook dat hij trots was op de huidige opvang over de huidige termijn van tien jaar maar ook dat het op deze plek nu meer dan genoeg was.
Luc Rengers diende hem direct van repliek: “Wat er nu aan de hand is, is dat er mensen op de vlucht zijn. En die mensen moet je helpen.”
Enkele raadsleden opperden nog om het aantal asielzoekers omlaag te brengen naar 750 en niet de 1.000 zoals nu in het bestuursakkoord staat.
Deze optie mocht niet baten: een raadsmeerderheid ging akkoord met de opvang van asielzoekers aan de Schepersmaat voor de duur van vijftien jaar. Wel onder de uitdrukkelijke eis dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de leefomstandigheden voor de asielzoekers in het gebouw aanzienlijk verbetert. Ook de gemeente moet aan de slag: ze moet in overleg met buurtbewoners om hun leefomgeving veiliger te maken. Het gaat dan onder meer om verkeersveiligheid.