Achtergrond & , Opinie:
Illegale straatrace eindigt in verkeersongeval met letsel
Brandweerlieden van Brandweer Assen-West oefenen, oefenen en oefenen! Dit alles om hun skills, kennis en kunde én professionaliteit naar een hoger level te tillen.
Bij toerbeurt moet elke brandweervrouw of brandweerman een oefening voorbereiden. Dit keer had brandweerman Christiaan de eer en hij moest een scenario bedenken dat past bij ‘Technische Hulp Verlening’(THV).
Tekst, Foto’s & Video: © Cees van der Boom | Omroep MAAT

Nieuw scenario
Christiaan bedacht al eerder enkele ideeën voor oefeningen in brandbestrijding maar de opdracht voor een THV-scenario kwam toch nog wat onverwachts.

Met verve bedacht hij tóch een indrukwekkend scenario: ‘Illegale straatrace eindigt in verkeersongeval met letsel.’
Met behulp van zijn collega’s zette hij de auto’s in positie, waarbij één auto gekanteld lag en de andere auto daar tegen aan.
Achtergrond
De situatie: op deze specifieke plek in Assen waar het scenario in werking was gezet, gebeurt veel. Té veel. De plek staat bekend vanwege straatraces en meer …
Het was dus een briljant idee om een illegale straatrace aan het scenario toe te voegen.
De melder gaf bericht aan de bevelvoerder: “Een illegale straatrace eindigt in een verkeersongeval met letsel. Eén auto op de kant met daarin een slachtoffer. Van de andere auto is de straatracer weggerend.”

‘Handicaps’
Wat kun je toevoegen aan een scenario om het zo serieus mogelijk te maken?
Brandweerman Christiaan had daarover nagedacht!
- In de auto van de gevluchte straatracer was oorverdovende muziek te horen; een keihard dreunende beatbox overstemde horen en zien.
- De auto van de gevluchte straatracer stond in de eerste versnelling.
- De contactsleutel in de auto van de gevluchte straatracer was nog in het contact aanwezig en stond aan – weliswaar zonder dat de motor draaiende was – en was dus een serieus aandachtspunt.
- De gekantelde auto bevond zich vlak naast een sloot; dat betekende dat de ‘veilige werkruimte’ beperkt was.

- Er waren géén kentekens meer zichtbaar op beide auto’s.
Bevelvoerder Alexander vroeg op weg naar het incident naar de kentekens van de auto’s. Zoals ik hierboven al weergaf: die waren verwijderd.
Dat betekende dat er géén informatie over de beide auto’s bekend was en dat de redding van het slachtoffer geheel ‘in the blind’ moest gebeuren. Het simpelweg vermelden van merk en type was onvoldoende en daarom was er ook geen inzage in de database CRS.
Ter informatie: CRS staat voor Crash Recovery System. Voor de brandweer
is het een systeem dat gedetailleerde informatie over voertuigen biedt, cruciaal
voor het veilig en effectief bevrijden van slachtoffers na een ongeval.
Het systeem helpt bij het identificeren van locaties van airbags, accu’s,
brandstofleidingen en andere belangrijke componenten, waardoor
hulpverleners sneller en veiliger kunnen werken
Na een korte inspectie door de brandweerlieden was direct duidelijk dat alle aandacht zich moest richten op het veilig redden van het slachtoffer in de gekantelde auto.




Toch was er zeker ook aandacht voor de andere auto (die van de gevluchte straatracer) en wist één van de brandweerlieden de beatbox direct uit te schakelen.
Bevelvoerder Alexander inspecteerde de auto van de gevluchte straatracer ook en zag in een oogwenk en haarscherp dat die auto nog met het contact aan stond. In een split second had hij de sleutel al uit het contact!
Daarna werd met vereende krachten de auto naar achteren geduwd en op de handrem gezet, zodat er meer werkruimte ontstond voor de gekantelde auto.
Toch vroeg de redding van het slachtoffer in de gekantelde auto nog wel extra aandacht: de positie waar het slachtoffer zich bevond was met de chauffeurszijde op de grond en vlak bij die sloot.
In de tussentijd waren de andere brandweerlieden al actief met het stabiliseren van de gekantelde auto.
Hiervoor maakten de brandweerlieden gebruik van de StabFAST.

Ter informatie: StabFAST is een stabilisatiesysteem dat de brandweer gebruikt
om voertuigen te beveiligen bij ongevallen, zodat zij veilig kunnen werken.
Het systeem zorgt ervoor dat een voertuig niet kan bewegen of kantelen,
waardoor het slachtoffer en de brandweerlieden niet in gevaar komen.
Brandweerman Remaico klom in het voertuig om het slachtoffer bij te staan en gerust te stellen. Indrukwekkend om te zien en hoe klein zijn werkruimte was …



De redding
Het slachtoffer – in dit scenario een pop – lag bekneld in de auto. De airbags waren niet geklapt en daar moesten de brandweerlieden rekening mee houden. Het is altijd een mogelijkheid dat dit alsnog zou kunnen gebeuren. Met behulp van een speciale hoes kan het alsnog kappen van de airbags worden voorkómen dus werd die hoes dan ook onmiddellijk bevestigd.
De auto moest wel worden open geknipt en dat moest – als gezegd – ‘in the blind’ omdat informatie over de auto niet beschikbaar was doordat het kenteken ontbrak.



Doortastend handelen zorgde ervoor dat het slachtoffer pijlsnel met de wervelplank kon worden bevrijd.

Ter informatie: Een wervelplank, ook wel spineboard genoemd, is een reddingsbrancard.
De brandweer (en andere hulpdiensten gebruiken die om personen met mogelijk wervelletsel zo veilig mogelijk te vervoeren.
Het is een langwerpige, stevige plank, vaak gemaakt van kunststof, die het lichaam van het slachtoffer
volledig ondersteunt. Op die wijze kan de wervelkolom niet verder bewegen en wordt verder letsel voorkomen.
Daarna werd alles opgeruimd en was dit opnieuw een geslaagde redding.
Nabespreking
Opnieuw reflecteerden de brandweerlieden op eigen inzet en mét alle nieuwe inzichten en tips hoe zij in ‘het écht’ zaken anders zouden benaderen of zouden oppakken.
Ik blijf het heel bijzonder vinden dat zij – niet één uitgezonderd – zo open en eerlijk zijn over hun eigen handelen in de groep. Ik blijf dat herhalen en onder de aandacht brengen, want dát laat voor mij zien wat echte kameraadschap is.
Geen macho-gedoe of ‘de schuld’ bij de ander leggen: nee, met een volledig open en transparante blik!
Tip:
Voor véél meer Foto’s & Video =>