Het debat over de fatbike woedt landelijk, maar in gemeenten als Aa en Hunze lijkt de realiteit mijlenver verwijderd van de stadse zorgen. Terwijl het aantal ongevallen stijgt, klinkt bij deze gemeente vooral relativering en gezond verstand.
Toenemende ongevallen, vooral onder jongeren
Fatbikes – de elektrische fietsen met brede banden en vaak sportieve uitstraling – liggen onder vuur. De oproep tot strengere regels of zelfs een verbod klinkt steeds luider. Alleen dit jaar al belandden volgens veiligheid.nl landelijk 140 mensen in het ziekenhuis na een ongeval met een fatbike, vooral jongeren.
“Weet je wat die dingen kosten?”
In het Drentse Rolde halen jongeren de schouders op over de ophef. Dion (16) lachend: “In heel Rolde tel ik drie fatbikes, denk ik. Weet je wat die dingen kosten?” (red. tussen de € 600 en € 3000,= ) Zijn vriend Richard (17) wijst op de generatielijn: “Onze ouders raceten op scooters. Toen werd daar ook altijd over geklaagd.”
Ook Simon Wiegers (43) uit Ekehaar ziet geen massale opmars van fatbikes: “Je ziet ze hier niet veel, maar elektrische fietsen in het algemeen kunnen ook gevaarlijk zijn. Soms zit iemand met hoge snelheid ineens in de dode hoek van je auto. Niet iedereen heeft zo’n ding onder controle.”
“Een stadse discussie”
Trudy (38) uit Anderen noemt het een “probleem van de grote stad”. Volgens haar geldt op het platteland vooral: “Gewoon een beetje op elkaar letten.” Gerard (67), die we bij het gemeentehuis van Gieten spreken, vergelijkt het met elektrische auto’s: “Je hoort ze niet. Ik moet er wel aan wennen.”
Geen draagvlak voor een verbod
Een lokaal verbod op fatbikes lijkt in Aa en Hunze voorlopig niet aan de orde. Piet Oosting (34) uit Gieten zegt: “Laat jeugd ook jeugd zijn. Er is altijd wel wat.”
Ook bij fietswinkel Fietsclusief in Gieten herkennen ze het beeld. “Wij verkopen ze niet, maar krijgen er af en toe eentje in onderhoud,” vertelt een medewerker. “De veiligheid is het belangrijkst. Daar hoort ook goed onderhoud bij. Het zijn vaak jongeren die erop rijden, en de ene fatbike is de andere niet. Kwaliteit verschilt enorm.” De winkel benadrukt: “We zijn allemaal jong geweest. Je vormt samen het verkeer.”
Slotgedachte: Meewegen, niet verbieden
Hoewel fatbikes landelijke aandacht krijgen vanwege veiligheid en regelgeving, leeft de discussie in Aa en Hunze nauwelijks. Daar klinkt geen roep om verboden, maar eerder om bewustzijn en verantwoordelijkheid.