Achtergrond & , Opinie:
Ongeval met letsel in garage
Brandweerlieden van Brandweer Assen-West oefenen, oefenen en oefenen! Dit alles om hun skills, kennis en kunde én professionaliteit naar een hoger level te tillen.
Tekst & Foto’s: © Cees van der Boom | Omroep MAAT
Nieuw scenario
Bij toerbeurt moet elke brandweervrouw of brandweerman een oefening voorbereiden. Dit keer had brandweerman Remaico de eer en hij moest een scenario bedenken dat past bij ‘Technische Hulp Verlening’(THV).
Remaico bedacht: ‘Ongeval met letsel in garage.’

Achtergrond
De situatie: in de garage was iemand met zijn auto aan de slag, maar dat ging niet helemaal goed. Misschien kunnen we spreken van een ‘beunhaas’ die zelf dacht zijn auto wel te kunnen fixen.
Lasdampen
Helaas: door een ‘foute’ manier van lassen ontstonden er fikse lasdampen. Meneer ‘beunhaas’ was even vergeten dat er in de garage een perfecte lasafzuiging is en had die niet aangezet. De lasdampen werden gezien en dat zorgde voor de alarmmeldingen.
De ‘beunhaas’ dacht dat het allemaal wel mee viel en ging rustig door. Daarna ging het helemaal mis.
Van de brug af


Blijkbaar had hij de auto niet goed op de brug geplaatst, want terwijl hij { de pop } half onder de auto lag te lassen viel de auto onverwachts van de brug. Daarbij kwam hij bekneld te zitten en kon hij geen kant meer op.
Door de alarmering was de eigenaar van de garage al gewaarschuwd. Die kwam snel naar de garage geracet.
Inmiddels was er ook al een alarmmelding bij Brandweer Assen-West. De brandweerlieden waren snel ter plaatse en de eigenaar van de garage kon hen binnenlaten.
Alles checken
De omgeving werd zorgvuldig gecheckt en in de tussentijd gingen andere brandweerlieden op inspectie.
Wat troffen ze aan? Waar moesten ze rekening mee houden?
De lasdampen waren inmiddels al verdwenen maar toch is en blijft zorgvuldigheid een vereiste. Al snel werden de chemicaliën opgemerkt, maar daarvan viel geen onheil te verwachten. Wel werden die doorgegeven aan het Operationeel Centrum { OC } { Het OC blijft continu geïnformeerd over de situatie }.
In een uiterst beperkte ruimte moesten de brandweerlieden dus het slachtoffer bevrijden. Dat moest ook relatief snel gebeuren want de medische toestand werd steeds slechter: Haast was geboden!
Helaas was de brug kapotgegaan dus ‘even’ de brug omhoog en dan het slachtoffer bevrijden? Dat zat er niet in …
Uiterst precies
De nadruk lag dus op het veilig en zo snel mogelijk bevrijden van het slachtoffer. Met behulp van de StabFAST werd de auto ‘gezekerd’ en kon de redding beginnen.

Ter informatie: StabFAST is een stabilisatiesysteem dat de brandweer gebruikt om
voertuigen te beveiligen bij ongevallen, zodat zij veilig kunnen werken.
Het systeem zorgt ervoor dat een voertuig niet kan bewegen of kantelen,
waardoor het slachtoffer en de brandweerlieden niet in gevaar komen.
Omdat het slachtoffer ónder de auto lag, was informatie over de auto zelf niet nodig: er hoefde niet ‘geknipt’ te worden om het slachtoffer te bevrijden.
Nadat de StabFAST in stelling was, werden blokken en luchtkussens gebruikt om de auto van de grond te krijgen, zodat het slachtoffer kon worden bevrijd.
De redding



Het slachtoffer lag – als gemeld – bekneld onder de auto. Na de zorgvuldige inzet van de luchtkussens en doortastend handelen van de brandweerlieden kon het slachtoffer snel worden bevrijd en werd hij met de wervelplank snel in veiligheid gebracht.
Ter informatie: Een wervelplank, ook wel spineboard genoemd, is een reddingsbrancard.
De brandweer en andere hulpdiensten gebruiken die om personen met mogelijk wervelletsel zo
veilig mogelijk te vervoeren. Het is een langwerpige, stevige plank, vaak gemaakt van
kunststof, die het lichaam van het slachtoffer volledig ondersteunt. Op die wijze kan de
wervelkolom niet verder bewegen en wordt verder letsel voorkómen.
Daarna werd alles opgeruimd en was dit opnieuw een geslaagde redding.
Nabespreking
Opnieuw reflecteerden de brandweerlieden op eigen inzet en mét alle nieuwe inzichten en tips hoe zij in ‘het écht’ zaken anders zouden benaderen of zouden oppakken.
Ik blijf het heel bijzonder vinden dat zij – niet één uitgezonderd – zo open en eerlijk zijn over hun eigen handelen in de groep. Ik blijf dat herhalen en onder de aandacht brengen, want dát laat voor mij zien wat echte kameraadschap is.
Geen macho-gedoe of ‘de schuld’ bij de ander leggen: nee, met een volledig open en transparante blik!
Tip:
Voor véél meer Foto’s & Video =>
© Cees van der Boom