Achtergrond & Opinie:
Musea zetten steeds vaker in op interactie en beleving. Het Drents Museum gaat nog nét even een stap verder. Samen met multimediabedrijf YIPP ontwikkelden zij een gloednieuw initiatief: een webapp.
Via slimme technologie in de vorm van een QR-codes nodigen zij met ‘Ontdek Drenthe’ bezoekers uit om de provincie Drenthe in te trekken. Na een bezoek aan het Drents Museum kan dan het echte avontuur beginnen.
Tekst & Foto’s: © Cees van der Boom | Omroep MAAT
Sfeerimpressie: © Gerrit Mennink | Omroep MAAT





Lancering
Na een inleidende presentatie in het Drents Museum kreeg Suzanne Rus, regioconservator van het Drents Museum het woord. Zij vertelde over het ontstaan van de webapp. Met enige trots vertelde zij ook dat ‘Ontdek Drenthe’ genomineerd was voor de DEN award voor digitale producten die een ‘grensverleggende samenwerking’ aangaan en daarmee ‘baanbrekend’ zijn voor de cultuursector.
Ondanks het baanbrekende ontwerp van de webapp bleef het helaas bij een nominatie, vervolgde ze toch wat teleurgesteld.
Daarna bezocht een groep genodigden een drietal locaties van de in totaal elf (!) te bezoeken locaties. Dit is nog niet alles, want in het najaar worden er nog negen locaties aan de webapp toegevoegd.

In het Hunebedcentrum werd het bord met de QR-code feestelijk en officieel onthuld door Pepijn Vermeer van het centrum. De bezoekers scanden gretig de QR-code. Bij sommigen was de verbazing zichtbaar over wat zij te zien kregen.







De volgende stop was bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de laatste stop was bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen.



De borden met de QR-codes waren daar al zichtbaar voor het publiek en werden eveneens gretig gescand.



Hoe werkt het precies?

Voor de beleving via ‘Ontdek Drenthe’ hoeft de bezoeker niets te downloaden: via een QR-code in het museum wordt de bezoeker naar de mobiele webapp geleid. Vervolgens kan de bezoeker zelf bepalen welke locaties bezocht gaan worden.
Op elke plek zijn nieuwe QR-punten te vinden, van de huidige elf locaties en later dit jaar van nog negen nieuwe locaties die toegevoegd zullen worden.
Belééf de geschiedenis
Hunebedcentrum
Suzanne Rus vertelde bij het Hunebedcentrum dat er veel archeologische objecten in de bodem te vinden zouden zijn maar dat op die plek géén opgravingen mogen plaatsvinden.
Met behulp van de webapp kun je in de rol van archeoloog stappen en kun je virtueel graven en stenen uit het verleden ontdekken.
Het Meisje van Yde
Het Meisje van Yde is al jarenlang een publiekstrekker in het Drents Museum. Met ‘Ontdek Drenthe’ gaat de beleving verder, want met deze webapp kunnen bezoekers afreizen naar de vindplaats van het Meisje van Yde.
Bij aankomst op die locatie kun je dan de QR-code scannen en dan opent de webapp. Die opent vervolgens een virtuele laag over het landschap en een 360-graden film of reconstructie laat dan zien hoe het veen er eeuwen geleden uitzag.
“De beleving die je dan te zien krijgt is niet te evenaren in een museumzaal.”
Van Gogh in het veld
Vincent van Gogh liet zich inspireren door het Drentse landschap. De plek in Zweeloo, waar hij toen in 1883 verbleef, krijgt voor de bezoekers een nieuwe dimensie door de digitale toevoegingen.
Beelden uit zijn schetsboeken zijn dan te zien over het huidige landschap, zodat je als bezoeker zelf kunt ervaren wat hij toen gezien moet hebben.
Multimediabedrijf YIPP
Hester Ketel, content developer bij YIPP, vertelde over de samenwerking tussen het Drents Museum en het multimediabedrijf. “Bij YIPP maken we games en interactieve installaties met name voor musea. Dat zijn altijd ervaringen die speels, verhalend en informatief zijn.”
Over ‘Ontdek Drenthe:’ In het Drentse landschap zit meer verborgen dan je denkt.” Ze vervolgde: “Als je aan een Drents vennetje staat kan zomaar blijken dat dit in de laatste IJstijd juist een grote ijsberg is geweest.”
De mobiele telefoon
In onze huidige maatschappij is die nauwelijks meer weg te denken. Er vinden in veel gezinnen gesprekken plaats over het gebruik van de mobiele telefoon en vooral over de ‘schermtijd.’
Hester Ketel vertelde dat zij kozen voor de doelgroep ‘families.’
“Een doelgroep die met name samen een bijzondere tijd wil hebben en daar graag iets bij leert of ontdekt … We kwamen uit op het ontsluiten van werelden met een mobiele telefoon.”
“Om deze ervaring (‘Ontdek Drenthe’) op een groot aantal locaties zonder voorzieningen voor iedereen toegankelijk te maken was het gebruik van een eigen telefoon een uitkomst.”
Ze gaf ook aan dat de developers van YIPP wel uitdagingen hadden, omdat elke telefoon weer anders qua maat scherm en besturingssysteem is. Door het toevoegen van audio is de beleving dan toch bereikbaar.
Er is nog heel veel te ontdekken in Drenthe!
Sfeerimpressie: © Gerrit Mennink | Omroep Assen
Publicatie met weer andere foto’s ->