Het had al vóór de kerst van vorig jaar klaar moeten zijn. Maar sinds augustus 2024 ligt het centrum van Tynaarlo voor een groot deel over de kop en nog altijd duren de werkzaamheden voort. “Het heeft veel te lang geduurd”, vindt raadslid Roelof Rutgers. Hoe kon dit drama ontstaan?
Op papier zag het er nog zo strak uit. De weg van de Dorpsstraat en het Hageneind werd opengebroken voor de aanleg van nieuwe kabels om het stroomnet te verzwaren. Ook kwamen er nieuwe gas- en waterleidingen. Bovendien kregen deze straten een nieuw regenwaterriool en nieuwe bestrating. Als de ene uitvoerder klaar was, zou de volgende direct daarna beginnen. Zo zou Tynaarlo na vier maanden overlast weer flink wat jaren zonder werkzaamheden vooruit kunnen.
Personeelstekort
Het liep anders. Volgens raadslid Roelof Rutgers (Leefbaar Tynaarlo) had dit verschillende redenen. “Een belangrijke oorzaak is personeelstekort. Zo zou bijvoorbeeld Enexis de werkzaamheden met een aantal ploegen tegelijk aanpakken. Maar één ploeg kon door gebrek aan mensen niet ingezet worden. Ook door archeologisch onderzoek lagen de werkzaamheden een tijd stil.”
Survivaltocht
Hij spreekt van een complex van factoren waarvoor hij niet alleen met de vinger naar de gemeente wil wijzen. “Of de gemeente invloed heeft op de planning en de werkwijze van de aannemers durf ik niet te zeggen.” Wel kreeg hij op een bepaald moment een noodkreet van Grand Café Centraal. “Zij benaderden mij om eens langs te komen. Daar hoorde en zag ik een en ander. Het café is een horecagelegenheid met een groot terras waar mensen een hapje kunnen eten. Als je dan een jaar lang op geen enkele manier bereikbaar bent, kun je dat niet hebben. Ze probeerden het wel met borden waarop stond hoe je bij het café moest komen. Maar daarvoor moest je half Tynaarlo door rijden. Het was een survivaltocht om überhaupt bij de entree te komen.”
Trillende kopjes
Het raadslid constateerde ook dat het er niet uit zag. “Het terras stond volledig op de kop of was gesloten. Je gaat niet uit eten als de graafmachines daar rond denderen en de kopjes koffie op tafel trillen. Dan wordt het wel heel moeilijk om je bedrijf in de benen te houden. Als dit een aantal weken is, kun je je erop instellen. Maar dit duurde veel langer.” Volgens hem kun je daarom in dit geval niet meer spreken van ondernemersrisico.
Goed opgepakt
Naar aanleiding van zijn bezoek stelde Rutgers raadsvragen over de stand van zaken en tegemoetkoming door de gemeente. “Ik vind dat het college dit goed heeft opgepakt. De wethouders Jurryt Vellinga en Jelbrich Peters ondernamen snel actie en daarna zijn verschillende dingen verbeterd. Maar ik ga me niet op de borst kloppen dat dit mijn verdienste is geweest. Er is in elk geval veel rotzooi die rond het café lag direct opgeruimd. En inmiddels is ook de kruising tussen Dorpsstraat en Hageneind klaar. Dat zou eerst het laatste stukje zijn, maar die planning is veranderd. Hierdoor is snel de bereikbaarheid en de uitstraling van het café verbeterd. Al is het voor hen nog steeds een lastige periode”, weet het raadslid.
Schadevergoeding
B&W antwoordden ook op de raadsvragen dat gedupeerden nadeelcompensatie kunnen aanvragen, een soort schadevergoeding. Een externe onafhankelijke commissie beoordeelt deze aanvragen. “Volgens mij komen zowel bewoners als bedrijven hiervoor in aanmerking”, zegt Rutgers. “Ik denk dat bijna iedereen een bepaald recht op compensatie heeft. Bewoners die een aantal maanden niet hun auto in de straat kunnen parkeren of lawaaioverlast ervaren, hebben vermoedelijk wel een ander recht dan een bedrijf dat veel inkomsten mist.” Of de compensatie genoeg is om gederfde omzet goed te maken, durft hij niet te zeggen. “Ik heb geen idee over welke bedragen je praat.”
Voorschot
De gemeente verleende ook assistentie. “Ze hebben het café goed geholpen bij het invullen van formulieren en benodigdheden voor het indienen van een compensatieaanvraag. De eigenaren zijn heel blij met hoe de gemeente meedenkt en de tegemoetkoming die al is gedaan.” Want het café krijgt een voorschot in afwachting van de uitkomst van de compensatieaanvraag.
Eindelijk klaar
In augustus moet het dan eindelijk helemaal klaar zijn in Tynaarlo. Rutgers: “Ze zijn nu al bezig met de bestrating, dus het zou kunnen dat ze tijd aan het inhalen zijn. Het stuk dat al af is, ziet er hartstikke mooi uit met klinkers in plaats van asfalt.”
Alternatief scenario
Eind goed, al goed? “Misschien waren er wel gegronde redenen voor de vertraging”, concludeert Rutgers. Mogelijk kan de gemeente er volgens hem wel van leren bij de aanpak van toekomstige vergelijkbare projecten. “Misschien moet je ook nadenken over een scenario waarbij er een kink in de kabel komt en welke alternatieven er dan zijn om de overlast zo beperkt mogelijk te houden.”
Foto’s Cees Kosse
